Ameerika Hääl

Allikas: Vikipeedia
VOA uus logo

Ameerika Hääl (inglise keeles Voice of America, lühendina VOA) on USA riiklik, valitsuse ametlikult rahastatav välismaale saateprogramme edastav ringhäälingu raadio, mis tegutseb aastast 1942.

Aastal 2005 edastati ringhäälingusaateid 44 keeles ultralühi-, lühi- ja kesklainel, samuti telesaateid satelliidi ja interneti vahendusel.

Aastatel 1951–2004 edastas Ameerika Hääl regulaarselt ringhäälingusaateid ka eesti keeles. Eestis on kuulajate tähelepanu pälvinud ka Ameerika Hääle muukeelsed saated, eriti inglise ja vene keeles (19472008).

Eesti toimetus asutati Ameerika Hääles kevadel 1951 ja suleti kevadel 2004. Eestikeelseid saateid tehti New Yorgis, Münchenis ja Washingtonis paiknevates toimetustes. Ameerika Hääle eesti osakonda on juhtinud Kaarel Robert Pusta juunior, Jaan Kitzberg, Karl Laantee, Voldemar Veedam, Ilmar Mikiver, Jüri Täht, Markus Larsson jt.

Kuni 1988. aastani püüdis Nõukogude Liit välisringhäälingu saateid oma raadiosaatjate (segajate) abil summutada.

Aastatel 1990–2003 kanti Ameerika Häält üle ka Eesti kohalikus ringhäälingus. Pärast eestikeelsete saadete lõppemist ilmus aastani 2006 Ameerika Häälel muu hulgas Interneti-kuukiri New Europe Review ka eesti keeles (Uue Euroopa Ülevaade).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]