Alina Kabajeva

Allikas: Vikipeedia
Alina Kabajeva

Alina Kabajeva (vene Алина Маратовна Кабаева, tatari Əlinə Marat qızı Qabayeva, Әлинә Марат кызы Кабаева, sündinud 12. mail 1983 Taškendis) on Venemaa endine iluvõimleja, olümpiavõitja ja 9-kordne maailmameister, kes aastatel 2007—2014 oli Riigiduuma liige.

Alina Kabajeva isa on tatarlane Marat Kabajev, kes on tuntud Usbekistani jalgpallur ja treener. Alina ema Ljubov on venelanna.

Alates 2000. aastatest on Kabajeva Venemaa presidendi Vladimir Putini elukaaslane, kellega tal on kaks last – poeg Ivan sündis 2015 ja teine poeg Vladimir 2019. Kabajeva abiellus Putiniga väidetavalt 2013. aastal Valdais, aastaid pärast Putini ametlikku lahutust oma esimesest abikaasast Ljudmillast.

Alina Kabajeva võitis pronksmedali 2000. aasta suveolümpiamängudel Sydneys ja kuldmedali 2004. aasta suveolümpiamängudel Ateenas. Maailmameistrivõistlustelt on tal 9 kuld-, 3 hõbe- ja 2 pronksmedalit. Ka on ta 15-kordne Euroopa meister. 2001. aastal oli ta segatud dopinguskandaali, kui tema puhul avastati furosemiidi kasutamine ning talt võeti ära tollel aastal võidetud 5 maailmameistrivõistluste ja 5 Hea Tahte Mängude kuldmedalit ning määrati kaheaastane võistluskeeld, mis küll hiljem lühenes ühe aasta peale. Furosemiid ise küll ei ole dopingaine, küll aga on keelatud põhjusel, et soodustab uriini teket ning aitab varjata dopingainete kasutamist.

Valiti 2007. aastal Riigiduumasse võimupartei Ühtne Venemaa esindajana, loobus mandaadist aastal 2014.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]