Alessandro Scarlatti

Allikas: Vikipeedia

Alessandro Scarlatti (2. mai 166024. oktoober 1725) oli itaalia barokkhelilooja, kes on tuntud eelkõige oma ooperite poolest. Ta oli üks Napoli ooperikoolkonna rajajaist.

Alessandro Scarlatti õppis 1770. aastal Roomas helilooja Giacomo Carissimi juhendamisel pool aastat ning oskas hiljem tänu temale meisterlikult valitseda kontrapunktistiili. Tema meloodiatunnetus arenes samuti Roomas tegutsenud Antonio Stradella mõjutuste tulemusel. Scarlatti leiutas Napolis stiili, mis sai põhisuunaks kuni Mozarti muusika tulekuni ja puudutab just aaria struktuuri, milles valitsevad instrumentaalse saatega retsitatiiv ja da capo aariad. Tema muusika muutus eriti nõudlikuks ja virtuoosseks: esitaja peab teksti täpselt tundma ja oskama sõna edasi anda. Napoli koolkonda esindavad Pergolesi, Duni, Paisiello, Piccinni, Ciampi ja Jommelli. Alessandro Scarlatti kirjutas põhiliselt sopranihäälele, näiteks 700 kantaati. Tal on 59 ooperit, sealhulgas 1718. aastal loodud "Il trionfo dell'onore" ja 1721. aastal kirjutatud "Griselda".

Tema tuntumate laulude hulka kuulub Mario aaria "Le violette" 1694. aasta ooperist "Pirro e Demetrio", mida tuntakse lihtsalt kui vana klassikalist laulu.