Aleksandr Tšekalin

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib partisanist; Venemaa miilitsajuhi kohta vaata artiklit Aleksandr Aleksejevitš Tšekalin.

NSV Liidu mark kujutamas Aleksandr Tšekalinit granaati viskamas.

Aleksandr Pavlovitš Tšekalin (Александр Павлович Чекалин; 25. märts 1925 praegune Tula oblasti Suvorovi rajoon, Peskovatskoje küla – 6. november 1941 Lihvin, praegu Tšekalin) oli vene partisan.

Alates 1938. aastast elas ta vanematega Lihvini linnas. Koolis jõudis ta lõpetada 9 klassi. Aastal 1939 astus ÜLKNÜ-sse.

Ta astus 1941. aastal rinde lähenedes vabatahtlikuna hävituspataljoni ning pärast linna okupeerimist partisanisalka "Peredovoi". Ta osales salga operatsioonides. Ta käis sageli luurel ning tegutses radistina. Kord hävitas tema visatud granaat Saksa sõdureid täis auto. Sakslased vahistasid ta ühe operatsiooni ajal, kuid tal õnnestus põgeneda.

Novembri alguses ta haigestus raskelt ning salga komissar lubas tal minna ravile külas asuva usaldusisiku juurde. Et sakslased said tema asukoha teada, vahetas ta asukohta, minnes sugulaste juurde teise külla. Tema sealne asukoht reedeti tundmatu isiku poolt. Öösel võeti ta kinni, kusjuures ta heitis kinnivõtjate pihta granaadi, mis ei lõhkenud. Ta viidi staapi, kus teda piinati. Ta ei andnud ühtki tunnistust. 6. novembril poodi ta Lihvini keskväljakul üles. Tema surnukeha rippus võllas üle 20 päeva.

4. veebruaril 1942 anti talle postuumselt Nõukogude Liidu kangelase aunimetus.

Aastal 1944 nimetati Lihvini linn Tšekaliniks. Aastal 1958 püstitati talle seal mälestussammas. Mitmes linnas nimetati tema auks tänavaid ja koole.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]