Akropol

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Akropolis)
Assose akropol tänapäeva Türgi linnas Behramis

Akropol oli Vana-Kreekas linnriigi ehk polise keskele kaljukünkale ehitatud kindlus. Tuntuim on Ateena akropol.

Sõna akropol (kreeka keeles Ακρόπολις) tähendab "kõrgeimat templit" (akros, akron 'serv, äär' + polis 'linn'). Hilisemal ajal on sarnases tähenduses kasutatud näiteks sõna tsitadell.

Kaitse-eesmärgil valisid inimesed juba muistseil aegadel uue asula rajamiseks tihti kõrgema paiga, tihti järskude külgedega mäekünka. Paljudes maailma regioonides said just kindlustest keskused, mille ümber madalamale pinnale kasvasid suured linnad, näiteks tänapäeva Rooma. Kesk-Itaalias paiknevad paljud väikesed asulad tänini kindlustatud elupaikade ümber, mida nimetatakse La Rocca.

Omalaadseist tuntuim on Ateena akropol, mida ajalooliste seoste ning mitme kuulsa ehitise (eelkõige Parthenoni) tõttu tuntakse lihtsalt kui Akropoli. Kreeka mannermaalt levisid akropolid kiiresti Kreeka kolooniatesse.

Ehkki sõna akropol on Kreeka päritolu ning seostub peamiselt kreeka linnade Ateena, Argose, Teeba ja Korintosega, on seda kasutatud seda ka teiste sarnaste kindluste kohta, näiteks Roomas, Jeruusalemmas, keltide-aegses Bratislavas, paljudes Väike-Aasia linnades ning isegi Edinburghi Castle Rocki ja Iirimaal asuva Rock of Casheli kohta.

Mõnikord nimetatakse akropoliks ka maia linnade, näiteks Tikali ja Copáni keskseid komplekse, millesse kuuluvad väljakud ja püramiidid.