Ain Eidast

Allikas: Vikipeedia

Ain Eidast (11. mai 1939 Tallinn18. märts 2013) oli eesti merendusteadlane. Ta oli Eesti Mereakadeemia professor.

Ta lõpetas aastal 1964 Odessa Merelaevastiku Inseneride Instituudi ekspluatatsiooniteaduskonna ja aastal 1971 aspirantuuri Leningradi S. O. Makarovi nimelise Kõrgemas Insenerlikus Merekoolis meretranspordi ekspluatatsiooni erialal. Aastal 1978 kaitses majandusteaduste kandidaadi väitekirja Leningradi Veetranspordi Instituudis.

Ta on töötanud erinevatel juhtivatel ametikohtadel Tallinna Merekaubasadamas, Tallinna Külmutuslaevastiku Baasis, Veeteede Ametis ja Eesti Mereagentuuris. Aastatel 1969–1987 oli ta Eesti Merelaevanduse kommertsteenistuse ülem.

Ta oli aastast 2000 Tallinna Tehnikakõrgkooli dotsent ja aastast 2002 Eesti Mereakadeemia korraline dotsent. Aastatel 20072008 oli ta Eesti Mereakadeemia meretranspordi juhtimise õppetooli erakorraline professor, seejärel samas õppeasutuses korraline professor, mereõiguse ja kommertsekspluatatsiooni õppetooli juhataja. Alates 2011. aastast oli ta Eesti Mereakadeemia meretranspordi juhtimise õppetooli professor ja Mereakadeemia professorite nõukogu liige.

Eidastil on ilmunud 44 teaduspublikatsiooni ja 2 monograafiat. Ta on olnud 30 teadusuuringu juhendaja, samuti on ta juhendanud magistritöid EBS-is, Tartu Ülikoolis ja Tallinna Tehnikaülikoolis. Samuti oli ta oponent kandidaaditööde kaitsmisel admiral S. O. Makarovi nimelises Peterburi Riiklikus Mereakadeemias.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]