Agung

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib vulkaanist, sultani kohta vaata artiklit Agung (sultan).

Agung
Kõrgus 3142 m
Asukoht Bali
Tüüp Kihtvulkaan
Purskas viimati 2019
Koordinaadid 8° 20′ 30″ S, 115° 30′ 30″ E
Agung (Indoneesia)
Agung

Agung on 3142 m[1] kõrgune tegevvulkaan Indoneesias Bali saare idaosas, Bali kõrgeim tipp.

Vulkaan purskas 19631964[2] ja tegutseb siiani. Tal on 500 m lai ja 200 m sügav kraater, kust aeg-ajalt väljub suitsu ja tuhka.

Läänest tulevad õhumassid kaotavad Agungi ületades niiskuse. Selletõttu on Agungi läänenõlval palju sademeid ja kasvab vihmamets, aga idanõlv on kuiv ja viljatu.

Agungilt on hea ilmaga võimalik näha Balist idas paikneval saarel Lombokil olevat Rinjani mäge. Sellist head ilma juhtub harva, sest mõlemad mäed on sageli pilvedega kaetud.

Mägironimine[muuda | muuda lähteteksti]

Et Agung on tegevvulkaan, on selle otsa ronimine ohtlik.

Kirjeldatud on kaht teed tippu, mille vahel puudub ühendus.

Mäe otsa ronimiseks pole vaja eriluba.

Agungi lõunajalamil olevast Besakihi külast ja selle kloostrist saab palgata teejuhi. Suur osa tippu viivast rajast asub džunglis ja ilma teejuhita on võimalik metsas rada käest kaotada. Tõus tippu kestab ka kogenud mägironijal neli-viis tundi, lisaks allatulek, seetõttu on oluline rajalt eksimist vältida.

Agungi otsa ei ole kuigi lihtne ronida. Siiski ei ole köisi vaja kasutada. Mägi pole ka piisavalt kõrge mägihaiguse tekkeks. Tarvis on kaasa võtta ja kanda sooja veekindlat riietust. Kaasa tuleb võtta vett, sest seda ei ole vahepealt saada. Tuleb arvestada, et tipus võib ilm kiiresti muutuda.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "volcano.si.edu". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. september 2012. Vaadatud 24. aprillil 2010.
  2. Tom Simkin, Lee Siebert. Appendix 2: Catalog of Historically Active Volcanoes on Earth. Kogumikus H. Sigurdsson (toim.), Encyclopedia of Volcanoes. Academic Press 1999 Lk 1380. ISBN 012643140X

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]