Afganistani riigipeade loend

Allikas: Vikipeedia

Afganistani riigipeade loend loetleb Afganistani riigipead alates iseseisvuse väljakuulutamisest 1747. aastal, sõltumata nende tiitlist.

Monarhia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Kuningad (1747–1823)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Afganistani omariikluse alguseks loetakse 1747. aastal rajatud Durrani riiki, mille pealinn asus esialgu Kandahāris ja hiljem Kabulis. Selle valitsejad kandsid kuninga ja padišahhi tiitlit.

Durrani valitsejad kontrollisid Afganistani territooriumi kuni 1790. aastateni, pärast seda säilitasid kontrolli ainult Kabuli ümbruse üle.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Sadozay dünastia 1747 1823
Aḩmad Shāh Abdālī (17231772) 1747, oktoober 1772, juuni
Timur Shāh (17481793) 1772, 16. oktoober 1793, 18. mai
Zaman Shāh (17701844) 1793, 23. mai 1801, 25. juuli
Maḩmūd Shāh (surnud 1829) 1801, 25. juuli 1803, juuli
Shuja Shāh (17851842) 1803, juuli 1809, 3. mai
Maḩmūd Shāh (teist korda) (surnud 1829) 1809, 3. mai 1818
‘Alī Shāh 1818 1819
Āyūb Shāh 1819 1823
Habibullāh Shāh 1823 1823
Regendid 1823 1836
Sultan Moḩammad 1823 1826
Dost Moḩammad (17931863) 1826 1836

Emiirid (1836–1926)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Seda perioodi iseloomustas pidev kodusõdade ajajärk, mil Afganistani territooriumil valitses korraga sageli kuni neli konkureerivat valitsejat. Ametlikuks valitsuseks on loetud seda, mis kontrollis pealinna Kabuli. Ühendatud Afganistani emiraat loodi alles 1881. aastal.

Perioodil 18391842 ja 18791919 oli Afganistan Suurbritannia protektoraat ning emiirid valitsesid Suurbritannia residentide alluvuses.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Barakzay dünastia 1836 1839
Dost Moḩammad (teist korda) (17931863) 1836 1839, 2. august
Sadozay dünastia 1839 1842
Shuja Shāh (teist korda) (17851842) 1839, 8. mai 1842, 5. aprill
Fath Jang 1842, 29. juuni 1842, 12. oktoober
Shāhpur 1842, 12. oktoober 1842, detsember
Barakzay dünastia 1842 1926
Dost Moḩammad (kolmandat korda) (17931863) 1842, detsember 1863, 9. juuni
Shīr ‘Alī (18251879) 1863 1866, mai
Moḩammad Afzul (18111867) 1866, mai 1867, 7. oktoober
Moḩammad Azim 1867, 7. oktoober 1868, 8. september
Shīr ‘Alī (teist korda) (18251879) 1868, 8. september 1879, 21. veebruar
Moḩammad Yaqub (18491923) 1879, 21. veebruar 1879, 12. oktoober
Moḩammad Jan (regent) 1879, oktoober 1880, 31. märts
‘Abdur Raḩmān (1840/18441901) 1880, 31. märts 1901, 1. oktoober
Habibullāh (18721919) 1901, 3. oktoober 1919, 20. veebruar
Amanullāh (18921960) 1919, 20. veebruar 1926, 9. juuni

Kuningad (1926–1973)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Emiir Amanullāh kuulutas Afganistani 9. juunil 1926 kuningriigiks. Kuningavõim kukutati riigipöördega 17. juulil 1973, mil Afganistanist sai vabariik.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Barakzay dünastia 1926 1929
Amanullāh (18921960) 1926, 9. juuni 1929, 14. jaanuar
Inayatullāh (18881946) 1929, 14. jaanuar 1929, 17. jaanuar
Kalakānī dünastia 1929 1929
Habibullāh Ghāzī (emiir) (18901929) 1929, 17. jaanuar 1929, 13. oktoober
Barakzay dünastia 1929 1973
Moḩammad Nādir Shāh (18801933) 1929, 17. oktoober 1933, 8. november
Moḩammad Zāher Shāh (19142007) 1933, 8. november 1973, 17. juuli

Vabariik[muuda | redigeeri lähteteksti]

Presidendid (1973–1978)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Pärast riigipööret 17. juulil 1973, millega kukutati kuningas, kuulutati Afganistan vabariigiks ja riigipea ametinimetuseks sai president.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Afganistani Vabariik 1973 1978
Moḩammad Dā'ūd Khān (19091978) 1973, 17. juuli 1978, 27. aprill

Sõjaväenõukogu esimehed (1978)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Pärast riigi esimese presidendi Moḩammad Dā'ūd Khāni kukutamist riigipöördega läks Afganistanis võim lühiajaliselt sõjaväelastest koosneva nõukogu kätte.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Afganistani Vabariik 1978 1978
Abdul Qadir (1944–) 1978, 27. aprill 1978, 30. aprill

Presidendid (1978–2001)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Alates 1978. aastast on Afganistani riigipead vaatamata riigi ametliku nimetuse mitmekordsele muutumisele kandnud taas presidendi ametinimetust.

27. septembrist 1996 13. novembrini 2001 kontrollis pealinna Kabuli tegelikult islamiliikumine Taliban, kuid rahvusvaheliselt tunnustati endiselt Badakhshāni provintsi taandunud president Rabbānī valitsust.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Afganistani Demokraatlik Vabariik 1978 1987
Nūr Moḩammad Tarakī (19171979) 1978, 30. aprill 1979, 16. september
Ḩāfiz̧ullāh Amīn (19291979) 1979, 16. september 1979, 27. detsember
Babrak Karmāl (19291996) 1979, 27. detsember 1986, 24. november
Haji Moḩammad Chamkani (kohusetäitja) (1947–) 1986, 24. november 1987, 30. september
Moḩammad Najībullāh (19471996) 1987, 30. september 1987, 30. november
Afganistani Vabariik 1987 1992
Moḩammad Najībullāh (19471996) 1987, 30. november 1992, 16. aprill
‘Abdurraḩīm Hātef (kohusetäitja) (19262013) 1992, 16. aprill 1992, 28. aprill
Afganistani Islamiriik 1989 2001
Sibghatullāh Mojaddedi (eksiilis) (1926–) 1989, 14. veebruar 1992, 28. aprill
Sibghatullāh Mojaddedi (kohusetäitja) (1926–) 1992, 28. aprill 1992, 28. juuni
Burhānuddīn Rabbānī (19402011) 1992, 28. juuni 2001, 22. detsember

Islamiemiraat[muuda | redigeeri lähteteksti]

Emiirid (1996–2001)[muuda | redigeeri lähteteksti]

27. septembril 1996 vallutasid Afganistani pealinna Kabuli islamiliikumise Taliban väeüksused ja kuulutasid välja Afganistani Islamiemiraadi. Nende valitsust tunnistasid ametlikult ainult Araabia Ühendemiraadid, Pakistan ja Saudi Araabia, kuigi aastaks 2000 kontrollisid nad 90–95 protsenti Afganistani territooriumist.

Islamiemiraat likvideeriti Ameerika Ühendriikide sõjalise invasiooni tulemusel novembris 2001.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Afganistani Islamiemiraat 1996 2001
Moḩammad ‘Omar (1959–) 1996, 27. september 2001, 13. november

Vabariik[muuda | redigeeri lähteteksti]

Üleminekuvalitsuse esimehed (2001–2002)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Pärast islamiliikumise Taliban kukutamist novembris 2001 algasid läbirääkimised Afganistani poliitiliste jõudude vahel uue riigikorra kehtestamiseks. Vastavalt 5. detsembril 2001 Bonnis saavutatud kokkuleppele moodustati üleminekuvalitsus, mis vannutati ametisse sama aasta 22. detsembril.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Afganistani Islamiriik 2001 2002
Ḩāmid Karzay (1957–) 2001, 22. detsember 2002, 19. juuni

Presidendid (2002–)[muuda | redigeeri lähteteksti]

19. juunil 2002 nimetati senine üleminekuvalitsuse esimees Ḩāmid Karzay presidendi kohusetäitjaks. Esimesed presidendivalimised Afganistanis toimusid oktoobris 2004 ja presidendiks valitud Ḩāmid Karzay astus ametisse sama aasta 9. detsembril.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Afganistani Islamiriik 2002 2004
Ḩāmid Karzay (kohusetäitja) (1957–) 2002, 19. juuni 2004, 26. jaanuar
Afganistani Islamivabariik 2004
Ḩāmid Karzay (kohusetäitja) (1957–) 2004, 26. jaanuar 2004, 9. detsember
Ḩāmid Karzay (1957–) 2004, 9. detsember

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]