Aare Tammesalu

Allikas: Vikipeedia

Aare Tammesalu (sündinud 20. detsembril 1960 Tallinnas) on eesti tšellist.

Aare Tammesalu õppis tšellot Tallinna Muusikakeskkoolis Laine Leichteri juures ning Tallinna Riiklikus Konservatooriumis Ivo Juuli ja Toomas Velmeti juures. Hiljem täiendas ta end Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magistrantuuris Peeter Paemurru juhendamisel. Ta on ennast täiendanud ka Moskvas professor Mihhail Homitseri juures ja osalenud professor Martin Osterdagi meistrikursustel.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Aare Tammesalu esineb nii solisti kui ka kammermuusikuna, esitades nii klassikalist repertuaari kui ka nüüdismuusikat. Ta on osalenud peaaegu kõigil Eesti muusikafestivalidel. On esinenud solistina Eestis ja Soomes ning soleerinud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Rahvusooper Estonia Sümfooniaorkestri, Klaaspärlimäng Sinfonietta, Pärnu Linnaorkestri, XXI sajandi orkestri, samuti Kotka Linnaorkestri (Soome), Cathedral Bluff's Symphony Orchestra (Kanada) ning Eesti Rahvusmeeskoori ja Moskva Konservatooriumi segakoori ees.

Ta kuulub mitmesse kammeransamblisse (Reval Ensemble, Tobiase Keelpillikvartett, Resonabilis) ning teeb koostööd paljude eesti interpreetidega. Aare Tammesalu on olnud Lepo Sumera, Eino Tambergi, Toivo Tulevi, Andres Uibo, Mirjam Tally, Andrus Kallastu, Marianna Liiki, Giovanni Bonato jt heliloojate teoste esmaesitaja.

Aare Tammesalu on osalenud rahvusvahelise mainega festivalidel:

Salvestised[muuda | muuda lähteteksti]

Aare Tammesalu on salvestanud heliplaatidele Artur Kapi, Tõnu Kõrvitsa, Kuldar Singi, Lepo Sumera, Toivo Tulevi, Mirjam Tally jt loomingut.

2010. aastal ilmus koostöös Eresega heliplaat "Tšello ja orel", millel kõlab eesti heliloojate tšellomuusikaka läbi aegade.

2008. aastal tegi Aare Tammesalu muusikalise kujunduse Theodor Lutsu ajaloolise tummfilmi "Noored kotkad" (1927) taasesitusele ja osales Eesti Televisiooni mängufilmi "Pimedad aknad" (režissöör Tõnis Kask) heliriba taastamisel ning muusika uuesti salvestamisel (helilooja Eino Tamberg).

Kontserdikorraldaja[muuda | muuda lähteteksti]

Aare Tammesalu on aktiivne kontserdikorraldaja ja pedagoog. Ta on töötanud muusikaprodutsendina Eesti Kontserdis ja Pärnu Filharmoonias. Aastast 1995 on ta Saaremaal toimuva Mustjala festivali ja Kadrioru Lossimuusika kontserdisarja kunstiline juht.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]