Aafrika Demokraatlik Ühendus

Allikas: Vikipeedia

Aafrika Demokraatlik Ühendus (Rassemblement démocratique africain, lühend RDA) oli partei Prantsuse Lääne-Aafrikas ja Prantsuse Ekvatoriaal-Aafrikas.

See loodi oktoobris 1946 Bamakos, kus 14.–21. oktoobril toimus rahvuslike parteide kongress. Organisatsiooni esimees oli Félix Houphouët (hiljem Houphouët-Boigny) Elevandiluurannikult.

Algul tehti koostööd Prantsuse Kommunistliku Parteiga, mis aafriklasi kõige enam toetas. Oktoobris 1950[viide?] või 1951[viide?], kui kommunistid olid muutunud Prantsuse võimude silmis kahtlasteks, teatas Houphouët-Boigny ametlikult, et koostöö kommunistliku parteiga on lõpetatud.

Organisatsioon oli Prantsuse Lääne-Aafrika ja Prantsuse Ekvatoriaal-Aafrika maade juhtiv poliitiline esindaja, kuigi tema koostöö tõttu kommunistidega lahkus Senegali Demokraatlik Liit eesotsas Léopold Sédar Senghoriga.

Organisatsioonis olid lahkhelid selle üle, kas ühineda föderatsiooniks. Houphouët-Boigny otsustas föderatsiooni ideest loobuda.

Kui 1960 organisatsiooni töös osalenud maad iseseisvusid, kaotas organisatsioon ühiste huvide esindajana tähtsuse. Iga liikmespartei jätkas tegevust iseseisva organisatsioonina.

Liikmesparteisid[muuda | muuda lähteteksti]

Juhtivaid tegelasi[muuda | muuda lähteteksti]