Aado Kommendant

Allikas: Vikipeedia

Aado Kommendant, ka Aado Komendant (9. august 1941 Paide8. august 1966 Song Be provints, Vietnam) oli eesti päritolu USA sõjaväelendur.

Aado Komendandi perekonnanime kirjaviis muutus tegevteenistuses.[1] Kõikides sõjaväedokumentides kirjutati perekonnanime “Komendant“ asemel “Kommendant“. Veel ülikoolis oli ta aga Komendant.[2]

Aado Kommendanti viimane sõjaväeline auaste oli major. Selle sai ta olles ametlikult lahingus kadumaläinud staatuses[3].

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Enne tegevteenistust[muuda | muuda lähteteksti]

Aado Komendant sündis Paides Meeri ja Verner Komendandi peres, kes elas Paides Pikal tänaval[4]. Peres oli kolm last: pojad Ivo ja Aado ning tütar Maire. Komendantide pere põgenes 1944. aastal pealetungivate Nõukogude vägede eest Läti suunas Verneri veoautoga. Koos nendega lahkus Paidest 22 inimest. Lätist liiguti Saksamaale, kus elati aastani 1950 põgenikelaagris.

Märtsis 1950 emigreerus Verner Komendandi perekond aga USA-sse, kus asuti elama New Jersey osariiki Lakewoodi. Pereisa rajas seal peagi oma firma, mis pakkus liiva ja killustiku veoteenust. Pärast keskkooli lõpetamist Lakewoodis suundus Aado Komendant Miami Ülikooli ärijuhtimist õppima. Ülikooli lõpetas ta 1964. aastal.

Teenistus USA õhujõududes[muuda | muuda lähteteksti]

1964. aastal, astus Aado Komendant tegevteenistusse, eesmärgiga saada pärast viieaastase sõjaväeteenistuse lõppu reisilennuki piloodiks.

Teenistust USA õhujõududes alustas ta leitnandi auastmes ning pärast kahte aastat lennukoolis teenis ta alates 1966. aasta juulist Vietnamis 557. taktikaliste hävituslennukite eskadrillis, mis baseerus Cam Rhani lahe ääres. Kuu hiljem 17. lahingulennul tulistati tema juhitud lennuk alla.

1966. aasta 8. augustil olid lennuki komandör Charles M. Walling ja relvasüsteemide operaator Aado Kommendant hävitus-pommituslennukiga McDonnell Douglas F-4 Phantom II õhurünnakul Vietnami Song Be provintsis. Nende ülesandeks oli toetada liitlasvägesid Saigoni lähedale Lõuna-Vietnamis. Kommendandi hävituslennuk tulistati alla 40 miili kaugusel Saigonist. Samas piirkonnas viibinud ameeriklased teatasid, et nägid lennukit alla kukkumas, kuid ühtegi avanenud langevarju nad taevas ei näinud. Vraki otsingud järgnenud päevadel edu ei toonud.

Järgmisel päeval (9. augustil 1966), Aado Kommendanti 25. sünnipäeval, teatasid USA relvajõudude esindajad tema vanematele, et nende poeg on jäänud teadmata kadunuks.[3]

Aado Kommendanti säilmete leidmine ja matused[muuda | muuda lähteteksti]

Aado Kommendanti matusetseremoonia Arlingtoni kalmistul

Erukindral Aleksander Einselni andmetel ei olnud (pealtnägijate sõnul) võimalik sellest põlevast lennukist pääseda. Nii kolonelleitnant Walling kui ka major Kommendant olid 12 aastat sõjas kadumajäänute nimekirjas, surnuks tunnistati nad 15. jaanuaril 1979. Aastal 1992 hakkasid ameeriklased allakukkumiskohta uurima, aastal 1994 leiti metallmärk Wallingu nimega. Hiljem intervjueeriti Song Beni elanikke ning nende öeldu põhjal tehti lennukivraki asukoht 2010. aastal kindlaks. Siis leiti ka lendurite säilmed, mis tuvastati alles juunis 2012. USA kaitseministeerium teatas, et leiti 46 aastat tagasi Vietnami sõjas kadunuks jäänud USA hävituslenduri Aado Kommendanti säilmed. Skeletti uuriti DNA-testi abil. Kolonelleitnant Walling maeti 15. juunil 2012 Arlingtoni riigikalmistule.

Aado Kommendadi säilmed sängitati mulda 8. augustil 2012 Arlingtoni rahvuskalmistule sõjaväeliste auavalduste saatel. Mälestama tulid ka tema New Jerseys Howelli linnas elav vend Ivo Komendant (sündinud 1936) ning Ivo lapsed Karen ja Aado.

Samal päeval pidasid Eesti kaitsevägi ja USA saatkondÄmari lennuväebaasis langenud lendurite ausamba juures mälestusteenistuse. Aado Kommendantile käis austust avaldamas ka erukindral Aleksander Einseln, kes ka ise on võidelnud USA vägedes Vietnami sõjas. Ka president Toomas-Hendrik Ilves saatis langenu kalmule pärja.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Major Aado Kommendanti oli autasustatud USA autasudega The Distinguished Flying Cross, The Air Medal ja The Purple Heart.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Aado Komendanti onu oli August Komendant. Tema nõod on arhitekt Merike Phillips ja insener Jüri Komendant.

Viited ja märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Aado Kommendant". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. oktoober 2013. Vaadatud 16. oktoobril 2013.
  2. University of Miami – Ibis Yearbook – Class of 1964, page 376
  3. 3,0 3,1 Märkus: Staatus Missing in Action (lahingus kadumaläinud) kehtib 12 aastat
  4. Arnika Tegelman "Kojutulek võis musta märgi külge jätta“ – Järva Teataja, 29. september 2002

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]