AIESEC

Allikas: Vikipeedia
AIESEC-i logo

AIESEC (hääldus [aie-sek], algselt lühend nimetusest Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales) on rahvusvaheline noorteorganisatsioon, mis tegeleb noorte arendamisega juhtimis- ja rahvusvahelise kogemuse kaudu. Olles esindatud rohkem kui 120 riigis ja ühendades rohkem kui 50 000 noort üle maailma, on AIESEC üks maailma suuremaid noorteorganisatsioone. AIESEC on arendanud juhte erialase ja vabatahtliku töö kaudu alatest 1948. aastast.

Võimalused AIESEC-is[muuda | muuda lähteteksti]

AIESEC pakub noortele võimalust olla maailmakodanik: võtta osa rahvusvahelistest tegevustest, ennast arendada ning saada vajalikke kogemusi ja oskusi. AIESEC võimaldab kolmel viisil arendada uusi oskusi ja suurendada oma teadmisi sama hästi kui erialase töökogemuse puhul.

Erialapraktika välismaal[muuda | muuda lähteteksti]

Ülemaailmne praktikavahetusprogramm annab üliõpilastele ja äsja kõrgkooli lõpetanutele võimaluse täiendada end multikultuurses keskkonnas erialaselt, mis laiendab ka noorte üldist silmaringi. See on väljakutse, mida pakuvad suuremad ja väiksemad ettevõtted üle maailma. Programm on suunatud erialaste oskuste arendamisele, püüdes samaaegselt vastu tulla ettevõtte tööjõu vajadusele.

Kestus: 6–18 kuud. Kulud: reisikulud; töötasu katab kohapealsed elamiskulud. Sobiva tööpakkumise leidmine ja valimisprotsessi läbimine võtab aega 2–7 kuud.

Saadaval on 16 valdkonna praktikavahetusprogrammi, mis varieeruvad turundus- ja finantsaladest meditsiini- ja insenerialadeni. Pakkumiste infot jagavad kõik AIESEC-i kontorid.

Vabatahtlik töö välismaal[muuda | muuda lähteteksti]

Ülemaailmne vabatahtlik programm annab noortele võimaluse arendada enda ettevõtlikku ja vastutustundlikku juhtimisoskust mitmesuguste projektide abil. Vabatahtlik reisib üle maailma ning kogeb intensiivset kultuurilist õpet, töötades kogukonnaprojektides ja MTÜ-des, mis keskenduvad maailmaprobleemidele (haridus, säästlikud eluviisid, võrdõiguslikkus jne).

Kestus: 6–8 nädalat. Kulud: reisikulud; toit ja majutus on enamasti kaetud. Sobiva projekti leidmine võib võtta aega 2–4 kuud.

AIESEC-i liikmesus[muuda | muuda lähteteksti]

AIESEC-i liikmed usuvad, et ühiskond vajab juhte, kes on ettevõtlikud, mõistavad erinevaid kultuure ning on ühiskondlikult vastutustundlikud ja proaktiivsed. Selleks pakub AIESEC noortele võimalust saada juhtimiskogemusi koos rahvusvahelise vabatahtliku või tasustatava töö võimalusega. Õppida saab seda, kuidas juhtida projekte, meeskondi ja organisatsiooni ning seda nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasemel koos noortega üle kogu maailma! Iga aasta saab AIESEC-i abil end proovile panna enam kui 86 000 noort. Nende inimeste vahel valitseb uskumatult tihe side, kuna töötatakse ühe visiooni nimel, olles ise samal ajal üdini erinevad nii oma kultuuri kui ka tegevuste poolest. Juhtimine AIESEC-is pakub võimalust juba noorelt kogeda juhatuse taseme vastutust ning arendada isiksuseomadusi ja erialaseid oskusi, millest on ka tulevikus kasu. Selle kõige juures saab tutvuda sadade noortega üle maailma ning luua sõprussidemeid.

Kestus: 6 nädalat kuni 12 kuud. Kandideerida saab kohaliku esinduse kaudu, mis on olemas nii Tallinnas kui ka Tartus. Töökirjeldused ja võimalused varieeruvad esindusiti. Rahvusvahelise organisatsiooni tööd juhitakse Hollandis Rotterdamis asuvast peakontorist. AIESEC Eesti peakontor on Tallinnas ning kohalikud kontorid asuvad Tallinnas jaTartus.

2010. aasta novembri seisuga hõlmab AIESEC üle 50 000 liikme 110 riigist, moodustades suurima noorte juhitava organisatsiooni maailmas. Organisatsioon on esindatud rohkem kui 1600 ülikoolis ning pakub igal aastal juhtimiskogemust ligi 10 000 inimesele, kellel on võimalus alustada projekti- või meeskonnajuhtimisega kohalikus komitees ja lõpetada organisatsiooni juhtimisega ülemaailmses juhatuses.

AIESEC-i põhitegevus on praktikavahetus kõigi liikmesriikide vahel. Aastas saadab AIESEC välispraktikale rohkem kui 10 000 üliõpilast ja ülikooli vilistlast.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

AIESEC loodi 1948. aastal Stockholmis. Algselt kuulus ühendusse seitse riiki: Belgia, Saksamaa, Prantsusmaa, Rootsi, Soome, Norra ja Holland. 1960. aastateks oldi laienetud Põhja-Ameerikasse, Aafrikasse, Lõuna-Ameerikasse, Aasiasse ja Austraaliasse.

AIESEC Eesti alustas tegevust 1989. aastal Tartus. 1993. aastal viidi peakontor üle Tallinnasse.

Algul oli AIESEC vaid majandusüliõpilaste ühendus, kuid tänapäeval kuuluvad organisatsiooni kõik alla 30-aastased noored.

AIESEC-i liikmete hulka on kuulunud näiteks ÜRO endine peasekretär ja Nobeli rahuauhinna laureaat Kofi Annani, Soome president Martti Ahtisaari, USA president Bill Clintoni, Iiri laulja Bono jpt.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

AIESEC-i aastakonverents

AIESEC aitab üliõpilastel avastada ja arendada oma juhipotentsiaali. Igal aastal saab juhtimiskogemuse ligi 10 000 noort. Aastas toimub üle 470 rahvusvahelise konverentsi, kus osaleb ligi 75 000 üliõpilast.

AIESEC-i üks tegevusala on praktikavahetuse korraldamine kõigi liikmesriikide vahel. Praktikavaldkonnad jagunevad neljaks: majandus, tehnoloogia, haridus ja vabatahtlik töö. AIESEC-i andmebaasides on pidevalt vähemalt 10 000 praktikapakkumist. Praktika kestus varieerub 6 nädalast 18 kuuni.

Struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

AIESEC-i kõrgeim juhtorgan on AIESEC International. Igas liikmesriigis on oma juhtkond (Members Committee) ning riikide suuremate kõrgkoolide juures või ülikoolilinnades asuvad kohalikud üksused.

AIESEC-i põhimõtted[muuda | muuda lähteteksti]

AIESEC-i väärtused

AIESEC-i tegevus põhineb kuuel väärtusel:

  • juhtimine eeskuju näidates
  • terviklikult käitumine (vastutustunne)
  • mitmekesine elu (multikultuursus)
  • aktiivne osavõtt kodanikuühiskonnast
  • täiuslikkuse poole püüdlemine
  • jätkusuutlik käitumine

AIESEC-i kõige ambitsioonikam eesmärk on muuta maailma ühe noore kaupa, pakkudes praktikavahetust ja läbikäimist kultuuride vahel. See avardab noorte arusaamu rahvustest ja indiviididest ning pikemas perspektiivis aitab vältida konfliktide tekkimist kultuuride vahel.

Üksikisiku tasandil võivad üliõpilased saada niinimetatud AIESEC-i kogemuse, võttes endale juhirolli ning omandades nii erialaseid kui ka inimliku suhtluse oskusi, luues suhteid üle maailma ja käies välisriikides praktikal.

AIESEC Eesti[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis AIESEC Eesti

Partnerid Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

AIESEC-i partnerid Eestis on Coca Cola HBC, Põltsamaa Felix, Valio, CVO Recruitment & Simplika, Mercuri International, Huhtamaki. [viide?]

Tuntud AIESEC-i vilistlasi[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]