@

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib märgist; perekonnanime kohta vaata artiklit Ätt (perekonnanimi)

@-märk

@ (kommertsmärk, ätt, kommerts-a, kommerts-A, at, ätt-märk, kassisaba, kapsas) on kirjamärk, mida tänapäeval kasutatakse peamiselt e-posti aadressis kasutajanime ja domeeninime eraldamiseks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sümboli päritolu on ebaselge, selle tekke kohta on mitu teooriat.

Tegu võib olla keskaegse käsikirjalise ligatuuriga tähtedest a ja d, mis moodustavad ladina keeles eessõna ad.

Märki @ olevat seda kasutatud 16. sajandi Itaalias ühe õõnesmõõdu (tollaste standardmõõtmetega terrakotaamfora) tähisena.[1]

@-märgi võimalik teke

Märk @ võis tekkida ka prantsuse sõnast à, mida hakati niimoodi kirjutama, kui selle tähendus oli selline nagu fraasis "2 kommi à 2 senti". Tüpograafias on see märk teada Inglismaal 19. sajandil. Seda nimetati commercial a. 1880. aastatel hakati seda kasutama ka Inglismaa kirjutusmasinatel[1].

Märgi @ tõid Pürenee poolsaarele maurid ühe mahumõõdu tähisena. Seda on näha vanadel veini- ja oliiviõlianumatel. Hispaania, portugali ning hiljem ka prantsuse kaupmehed, kes kauplesid härgade ja veiniga, kasutasid mahumõõtu arroba, mis vastas umbes 15 liitrile. Sõna tuleb araabiakeelsest sõnast الربع (ar-rubʿ), mis tähendab 'veerand', ning @ oli selle tähis. Hispaania, portugali, katalaani, oksitaani, galeegi, aragoni ja mõnes teises keeles ongi @-märgi kohta kasutusel see sõna või mõni selle teisend.

Saksa-Rooma riigi kõrgeima kohtu (Reichskammergericht) aktides kasutati märki @ tähenduses 'vastu' (contra), näiteks "Maier @ Müller".

Sisestamine[muuda | muuda lähteteksti]

Eestikeelsel arvutiklaviatuuril asub märk tavaliselt ülemise numbrite rea vasakpoolses osas ning @ märgi sisestamiseks tuleb vajutada korraga Ctrl- ja Alt-klahvile (või AltGr-klahvile) ja @-märgile (sama tulemuse annab parempoolselt numbriklahvistikult "064" tippimine, samal ajal Alt-klahvi all hoides).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Annette Kögel. Das @ ist museumsreif., zeit.de, 17. juuni 2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]