LTE

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt 3,9G)

LTE (Long-Term Evolution), ka 3,9G (G < ingliskeelsest sõnast generation 'põlvkond'), on mobiilsidestandard, mis võimaldab mobiilset andmesidekiirust üle 100 Mbit/s.

Raadiotehniliselt ei ole LTE praeguste W-CDMA-tehnoloogial põhinevate võrkude edasiarendus ega nendega ühilduv, vaid täiesti uus tehnoloogia, mis kasutab uut E-UTRA raadioliidest ning põhineb spektriefektiivsematel OFDMA (allalaadimisel), SC-FDMA (üleslaadimisel) ja MIMO tehnoloogiatel.

Kuigi tihti nimetatakse LTE-d neljanda põlvkonna mobiilsidestandardiks, siis tegelikult see nõnda ei ole - neljanda põlvkonna standardiks võib saada LTE Advanced (Long-term-evolution Advanced).

Eestis alustas LTE katsetusi EMT 2010. aasta veebruaris väikesevõimsuselise tugijaamaga Tallinnas Solarise keskuses (Estonia pst 9), kus see töötab 2600 MHz sagedusalas.[1][2] Juunis 2010 alustas LTE katsetusi Tele2, samuti Tallinnas.[3] Esialgu paigaldati 3 väikese võimsusega katsetugijaama, mis asuvad aadressidel Vabaduse väljak 10a, Viru väljak 4 ja Regati pst 1.[4] 2010. aasta juunis alustas LTE katsetusi ka Elisa Eesti, kes paigaldas samuti 3 väikese võimsusega katsetugijaama: 2 Tallinna (Viru keskusse ja Elisa peakontorisse Sõpruse puiestee 145) ning kolmanda Pärnusse (Pärna tn 12).[5]

Norras ja Rootsis on esimesed LTE võrgud juba avatud.[1] Stockholmis saavutati LTE-d kasutades reaalne andmesideühenduse allalaadimiskiirus 42,8 Mbit/s ja üleslaadimiskiirus 5,3 Mbit/s. Lõppkasutaja seadmena kasutati uut tüüpi USB-modemit Samsung GT-B3710.

Eestis on müügil mitmeid LTE tehnoloogiat toetavaid seadmeid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 emt.ee
  2. Tele2[alaline kõdulink]
  3. "Tele2". Originaali arhiivikoopia seisuga 10. juuni 2010. Vaadatud 2. juunil 2010.
  4. MKM[alaline kõdulink]
  5. MKM[alaline kõdulink]