2009. aasta Eurovisiooni lauluvõistlus

Allikas: Vikipeedia
Eurovisiooni lauluvõistlus 2009
Toimumise ajad
Finaal 16. mai 2009
1. poolfinaal 12. mai 2009
2. poolfinaal 14. mai 2009
Korraldus
Toimumiskoht Olimpiiski spordikompleks,
Moskva, Venemaa
Õhtujuhid Finaalis:
Alsou
Ivan Urgant
Poolfinaalides:
Natalja Vodjanova
Andrei Malahhov
Korraldaja Venemaa Первый канал (Pervõi kanal)
Osalejad
Osalejate arv 42
Naasnud riigid Slovakkia
Lahkunud riigid

San Marino

Gruusia
Eesti esindaja "Rändajad"
Urban Symphony (6. koht)
Hääletus
Hindamissüsteem Finaalis:
Iga riik paneb kokku rahvusliku žürii ning telefonihääletuse tulemuste põhjal järjestuse, milles kümme parimat riiki saavad punkte vastavalt 1–8, 10 ja 12.
Poolfinaalis:
Poolfinaalis osalevates riikides toimub telefonihääletus, mille tulemuste põhjal jagatakse kümnele riigile punkte vastavalt 1–8, 10 ja 12.
Võitja  Norra
"Fairytale"
Alexander Rybak

Eurovisiooni lauluvõistlus 2009 oli 54. Eurovisiooni lauluvõistlus, mis toimus 2009. aasta 12., 14. ja 16. mail[1] Venemaa pealinnas Moskvas.[2] Lauluvõistluse korraldajaks oli Vene riiklik telekanal Pervõi kanal ning see toimus spordikompleksis Olimpiiskii. Lauluvõistlusel osales 42 riiki, nende hulgas naasis võistlema Slovakkia.[3] Sel aastal ei osalenud lauluvõistlusel majanduslikel põhjustel San Marino.[4] Ka Läti ja Gruusia ütlesid esialgu, et nad ei osale, kuid hiljem teatas EBU mõlema riigi osalemisest. Olenemata sellest otsustas Gruusia hiljem võistlusest kõrvale jääda, sest Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) lükkas tagasi Gruusiat esindava laulu, väites, et see rikub lauluvõistluse reegleid.[5] [6] [7] Lauluvõistluse reeglistikus tehti muudatusi. Üle aastate said võitja valimisel kaasa rääkida rahvuslikud žüriid, kelle arvamuse osakaal oli iga riigi punktides 50 protsenti.[8][9] Võitis Norra lauluga "Fairytale", kogudes Eurovisiooni ajaloo suurima punktide arvu – 387 punkti. Teine oli Island ja kolmas Aserbaidžaan. Eesti sai kuuenda koha.

Toimumiskoht[muuda | muuda lähteteksti]

Venemaa Föderatsioon sai õiguse korraldada 2009. aasta Eurovisiooni lauluvõistlust tänu Venemaa esindaja Dima Bilani võidule 2008. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel Belgradis. Venemaa peaminister Vladimir Putin kinnitas lauluvõistluse toimumiskohaks riigi pealinna Moskva.[2][10] Pervõi kanal esitas EBU-le toimumiskohaks Moskva olümpiakompleksi Olimpiiskii. Euroopa Ringhäälingute Liit kiitis areeni heaks ja kinnitas selle 54. lauluvõistluse toimumispaigaks. Areeni peadirektor Vladimir Tšurilin lükkas ümber kuulujutud hädaabirekonstruktsioonide osas, sõnades, et areeni Eurovisiooni jaoks ei muudeta, sest suudetakse mahutada 25 000 pealtvaatajat.[11]

Visuaalne disain[muuda | muuda lähteteksti]

Võõrustaja ringhääling Pervõi kanal esitles lauluvõistluse teemalogo 30. jaanuaril 2009. Logol on fantaasialind, mida saab kasutada mitmetes värvides. Sarnaselt varasemate aastatega kasutatakse teemalogo koos põhilogoga. Esimest korda alates aastast 2001 ei olnud lauluvõistlusel teemat ega tunnuslauset.

Lauluvõistluse lava on disaininud New Yorgi disainer John Casey, kes koostas lava kaasaegse vene avangardi põhjal. Casey tööde hulka kuulub ka 1997. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse lava, samuti tegi ta kaasa 1994. ja 1995. aasta lava valmimisel.

Formaat[muuda | muuda lähteteksti]

Lauluvõistluse finaal toimus 16. mail 2009 Moskva spordikompleksis Olimpiiskii. Sellele eelnesid kaks poolfinaali 12. ja 14. mail.[1] Kolmkümmend seitse riiki osalesid kahes poolfinaalis ning suur nelik (Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia) ja Venemaa automaatsete finalistidena finaalis. Koos poolfinaalist edasipääsenutega osales lauluvõistluse finaalis 25 riiki.

Diskussioonid 2009. aasta formaadi üle said alguse EBU kohtumisel Ateenas, kus tehti ettepanek kaotada suure neliku automaatsed kohad finaalist. See jäigi vaid ettepanekuks ning suur nelik osales Eurovisiooni finaalis automaatsete finalistidena.

Hääletamine[muuda | muuda lähteteksti]

Finaalis koosnesid iga riigi punktid 50% viieliikmelise rahvusliku žürii arvamusest ja 50% televaatajate hääletuse põhjal. Poolfinaalist kvalifitseerujate valimise meetod jäi mullusega võrreldes samaks. Üheksa edasipääsejat valis rahvas ning üks edasipääseja valiti rahvusliku žürii abil. Iga riigi žürii koosnes viiest avalikkusele tuntud inimesest, kellel kõigil on mingisugune seos muusikaga. Eesti žüriisse kuulusid Owe Petersell, Lea Liitmaa, Heidy Tamme, Elmar Liitmaa ja Ivan Makarov.[12]

Osalevad riigid[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) kinnitas 54. lauluvõistluse osalejateks 42 riiki, nende hulgas ka Slovakkia, kes naasis lauluvõistlusele pärast 11-aastast pausi.[3]

Iga riik otsustas ise, kuidas riiki esindav laul valitakse. Enamik riikidest kasutas laulude valimisel rahvuslikku eelvooru, kus rahvas sai valida artisti, laulu või mõlemad. Mitmed riigid kasutasid ka n-ö sisemist valikut, kus esindatava laulu ja/või esindaja valis ringhääling ise.

Gruusia teatas esialgu 2009. aasta lauluvõistlusest kõrvalejäämisest protestiks Venemaa välispoliitika vastu 2008. aasta Lõuna-Osseetia sõjas, kuid otsustas naasta lauluvõistlusele inspireerituna võidust 2008. aasta Laste Eurovisiooni lauluvõistlusel ja seal Venemaalt saadud 12 punktist. Gruusia loositi osalema lauluvõistluse esimesse poolfinaali ning Gruusia ringhääling viis läbi rahvusliku eelvooru, mille võitjaks kuulutati Stefane & 3G lauluga "We Don't Wanna Put In". Laul sai suurt vastukaja, sest laulusõnad viitavad Venemaa Föderatsiooni peaministrile Vladimir Putinile. Euroopa Rahvusringhääling lükkas laulu tagasi, põhjendades otsust liigse poliitilise seotusega, mis tähendab selget reeglite rikkumist. EBU pakkus Gruusia Rahvusringhäälingule laulusõnade muutmist või uue laulu valimist. Gruusia Rahvusringhääling keeldus laulu või laulusõnu muutmast, väites, et laul ei sisalda poliitilist sõnumit. Gruusia teatas mitteosalemisest 11. märtsil 2009. EBU ei kommenteerinud riigi eemaldumist.[5][6][7]

2008. aasta lõpus ja 2009. aasta alguses käisid kuulujutud San Marino osalemise ja Monaco naasmise üle. Monaco rahvuslik ringhääling Télé Monte Carlo (TMC) kinnitas, et EBU ja ringhäälingu vahel on toimunud arutelu Monaco naasmise üle. Samal ajal olid liikvel kuulujutud, et San Marino ringhääling Radiotelevisione della Repubblica di San Marino (SMRTV) eemaldub lauluvõistluselt halva tulemuse tõttu 2008. aasta lauluvõistlusel. Hiljem kinnitas SMRTV lauluvõistlusest kõrvalejäämist, kuid mitte halva tulemuse, vaid finantsiliste probleemide tõttu.[4]

Läti ringhääling Latvijas Televīzija (LTV) teatas 2009. aasta lauluvõistlusel mitteosalemisest 17. detsembril 2008, kolm päeva pärast tähtaega. Selle põhjustas eelarvekärped rohkem kui 2 miljoni lati eest, mis ei võimaldanud Lätil maksta osalustasu. LTV kinnitas, et teatas EBU soovist finantsiliste probleemide tõttu eemalduda. LTV tegi EBUga läbirääkimisi, leidmaks võimalust hoida riik lauluvõistlusel. 20. detsembril 2008 teatas LTV, et Läti ei osale lauluvõistlusel ning EBU ja Pervõi kanal nõustus jätma ringhäälingu hilise eemaldumise eest trahvimata. LTV teatas samal ajal oma soovist osaleda 2010. aasta võistlusel. 12. jaanuaril 2009 kinnitas EBU, et Läti osaleb siiski 2009. aasta lauluvõistlusel.

2009. aasta lauluvõistlusel osales kaks artisti, kes on ka varem eurolaval üles astunud. Üks naasnud artistidest oli Chiara, kes esindas edukalt Maltat 1998. ja 2005. aastal, ning teine Sakis Rouvas, kes esindas Kreekat 2004. aastal Istanbulis.

Finaal[muuda | muuda lähteteksti]

Lauluvõistluse finaal toimus Venemaa pealinnas Moskvas 16. mail 2009. Õhtujuhid olid Alsou ja Ivan Urgant. Lauluvõistluse finalistid olid järgmised:

Jrk Riik Keel Esitaja Laul Tõlge Punktid Koht
01 Leedu inglise, vene Sasha Son "Love" "Armastus" 23 23.
02 Iisrael inglise, heebrea, araabia Noa & Mira Awad "There must be another way" "Peab olema ka teine tee" 53 16.
03 Prantsusmaa prantsuse Patricia Kaas "Et s'il fallait le faire" "Ja kui see pidi saama tehtud" 107 8.
04 Rootsi prantsuse, inglise Malena Ernman "La Voix" "Hääl" 33 21.
05 Horvaatia horvaadi Igor Cukrov "Lijepa Tena" "Ilus Tena" 45 18.
06 Portugal portugali Flor-de-Lis "Todas as ruas do amor" "Kõik armastuse tänavad" 57 15.
07 Island inglise Jóhanna Guðrún Jónsdóttir "Is It True" "On see tõsi" 218 2.
08 Kreeka inglise Sakis Rouvas "This Is Our Night" "See on meie öö" 120 7.
09 Armeenia armeenia, inglise Inga & Anusch "Nor par" (Նոր Պար) "Uus tants (Mu kallis)" 92 10.
10 Venemaa ukraina, vene Anastassija Prõhhodko "Mamo" (Мамо) "Ema" 91 11.
11 Aserbaidžaan inglise Aysel & Arash "Always" "Alati" 207 3.
12 Bosnia ja Hertsegoviina bosnia Regina "Bistra voda" "Selge vesi" 106 9.
13 Moldova moldova Nelly Ciobanu "Hora din Moldova" "Moldova tants" 69 14.
14 Malta inglise Chiara "What If We" "Kui me" 31 22.
15 Eesti eesti Urban Symphony "Rändajad" 129 6.
16 Taani inglise Niels Brinck "Believe Again" "Usu jälle" 74 13.
17 Saksamaa inglise Alex Swings Oscar Sings "Miss Kiss Kiss Bang" 35 20.
18 Türgi inglise Hadise "Düm Düm Tek" 177 4.
19 Albaania inglise Kejsi Tola "Carry Me in Your Dreams" "Vii mind oma unenägudesse" 48 17.
20 Norra inglise Alexander Rybak "Fairytale" "Muinasjutt" 387 1.
21 Ukraina inglise Svetlana Loboda "Be My Valentine" "Ole mu valentiin" 76 12.
22 Rumeenia inglise Elena Gheorghe "The Balkan Girls" "Balkani tüdrukud" 40 19.
23 Suurbritannia inglise Jade Ewen "My Time" "Minu aeg" 173 5.
24 Soome inglise Waldo's People "Lose Control" "Kaotamas kontrolli" 22 25.
25 Hispaania hispaania, inglise Soraya Arnelas "La noche es para mí" "See öö on minu" 23 24.

Poolfinaalid[muuda | muuda lähteteksti]

Grupid[muuda | muuda lähteteksti]

30. jaanuaril 2009 otsustati loosi teel, millised riigid osalevad esimeses ja millised teises poolfinaalis. Sarnaselt eelmise aasta süsteemiga olid riigid jaotatud kuude gruppi vastavalt nende eelnevate aastate hääletustavadele. Loos korraldati selleks, et tavaliselt üksteisele kõrgeid punkte andvad riigid ei osaleks samas poolfinaalis. Loosiga otsustati, et Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia hääletavad esimeses poolfinaalis ning Prantsusmaa ja Venemaa teises.

Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3
Grupp 4 Grupp 5 Grupp 6

Esimene poolfinaal[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene poolfinaal toimus 12. mail 2009. Automaatsetest finalistidest hääletasid selles poolfinaalis Saksamaa ja Suurbritannia. Soome pääses finaali žürii otsusega.

Jrk Riik Keel Esitaja Laul Tõlge Punktid Koht
1 Montenegro inglise Andrea Demirović "Just Get Out of My Life" "Lihtsalt kao mu elust" 44 11.
2 Tšehhi inglise Gipsy.cz "Aven romale" "Tule sisse, mustlane" 0 18.
3 Belgia inglise Copycat "Copycat" "Järeleahvija" 1 17.
4 Valgevene inglise Petr Efimov "Eyes That Never Lie" "Silmad mis iial ei valeta" 25 13.
5 Rootsi prantsuse, inglise Malena Ernman "La Voix" "Hääl" 105 4.
6 Armeenia armeenia, inglise Inga & Anusch "Nor par" (Նոր Պար) "Uus tants (Mu kallis)" 99 5.
7 Andorra katalaani, inglise Susanne Georgi "La teva decisió" Sinu otsus 8 15.
8 Šveits inglise Lovebugs "The Highest Heights" "Kõrgeimad kõrgused" 15 14.
9 Türgi inglise Hadise "Düm Düm Tek" 172 2.
10 Iisrael inglise, heebrea, araabia Noa & Mira Awad "There must be another way" "Peab olema ka teine tee" 75 7.
11 Bulgaaria inglise Krassimir Avramov "Illusion" "Illusioon" 7 16.
12 Island inglise Jóhanna Guðrún Jónsdóttir "Is It True" "On see tõsi" 174 1.
13 Makedoonia makedoonia Next Time "Nešto što kje ostane"
(Нешто што ќе остане)
"Midagi, mis jääb" 45 10.
14 Rumeenia inglise Elena Gheorghe "The Balkan Girls" "Balkani tüdrukud" 67 9.
15 Soome inglise Waldo's People "Lose Control" "Kaotamas kontrolli" 42 12.*
16 Portugal portugali Flor-de-Lis "Todas as ruas do amor" "Kõik armastuse tänavad" 70 8.
17 Malta inglise Chiara "What If We" "Mis saaks, kui" 86 6.
18 Bosnia ja Hertsegoviina bosnia Regina "Bistra voda" "Selge vesi" 125 3.


Teine poolfinaal[muuda | muuda lähteteksti]

Teine poolfinaal toimus 14. mail 2009 Moskva Olimpiiskii spordikompleksis. Teises poolfinaalis said hääletada automaatsetest finalistidest Venemaa, Hispaania ja Prantsusmaa. Horvaatia pääses finaali žürii otsusel.

Jrk Riik Keel Esitaja Laul Tõlge Punktid Koht
01 Horvaatia horvaadi Igor Cukrov "Lijepa Tena" "Ilus Tena" 33 13.*
02 Iirimaa inglise Sinéad Mulvey & Black Daisy "Et Cetera" 52 11.
03 Läti vene Intars Busulis "Probka" (Пробка) "Liiklusummik" 7 19.
04 Serbia serbia Marko Kon & Milan Nikolić "Cipela" "King" 60 10.
05 Poola inglise Lidia Kopania "I Don't Wanna Leave" "Ma ei taha lahkuda" 43 12.
06 Norra inglise Alexander Rybak "Fairytale" "Muinasjutt" 201 1.
07 Küpros inglise Christina Metaxa "Firefly" "Jaanimardikas" 32 14.
08 Slovakkia slovaki Kamil Mikulcík & Nela Pocisková "Leť tmou" "Lenda läbi pimeduse" 8 18.
09 Taani inglise Niels Brinck "Believe Again" "Usu jälle" 69 8.
10 Sloveenia inglise Quartissimo feat. Martina Majerle "Love Symphony" "Armastuse sümfoonia" 14 16.
11 Ungari inglise Zoli Ádok "Dance With Me" "Tantsi koos minuga" 16 15.
12 Aserbaidžaan inglise Aysel & Arash "Always" "Alati" 180 2.
13 Kreeka inglise Sakis Rouvas "This Is Our Night" "See on meie öö" 110 4.
14 Leedu inglise Sahsa Son "Love" "Armastus" 66 9.
15 Moldova moldova Nelly Ciobanu "Hora din Moldova" "Moldova tants" 106 5.
16 Albaania inglise Kejsi Tola "Carry Me in Your Dreams" "Vii mind oma unenägudesse" 73 7.
17 Ukraina inglise Svetlana Loboda "Be My Valentine" "Ole mu valentiin" 80 6.
18 Eesti eesti Urban Symphony "Rändajad" 115 3.
19 Holland inglise De Toppers "Shine" "Helenda" 11 17.


Kaardid[muuda | muuda lähteteksti]

██ Finalistid
██ Riigid, mis ei pääsenud finaali
██ Riigid, mis ei osalenud 2009. aastal
██ Riigid esimeses poolfinaalis
██ Riigid teises poolfinaalis
██ Riigid, mis hääletasid esimeses poolfinaalis
██ Riigid, mis hääletasid teises poolfinaalis

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Gavin Murray (21. mai 2008). "Eurovision 2009: Provisional dates announced". esctoday.com (inglise keeles.).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. 2,0 2,1 Piret Kütt (21. juuli 2008). "Putin: Eurovision toimub Moskvas". Õhtuleht Online (eesti keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. 3,0 3,1 Victor Hondal (24. september 2008). "Slovakia returns to Eurovision in 2009". esctoday.com (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  4. 4,0 4,1 Barry Viniker (18. detsember 2008). "San Marino leaves Eurovision Song Contest". esctoday.com (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  5. 5,0 5,1 Kaspar Käänik (11. märts 2009). "Gruusia saatis Moskva Eurovisioni pikalt". ohtuleht.ee (eesti keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  6. 6,0 6,1 Kajar Kase, Jürgen Tamme (11. märts 2009). "Gruusia boikoteerib Eurovisiooni" (eesti keeles). elu24.ee.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  7. 7,0 7,1 Zaven Shegrikyan (11. märts 2009). "Georgia withdraws from Eurovision Song Contest 2009". esctoday.com (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  8. "Uuendus Eurovisionil: sõna saab žürii!". ohtuleht.ee (eesti keeles). 14. september 2008.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  9. Barry Viniker (8. detsember 2008). "EBU confirms 50/50 vote for Eurovision Song Contest". esctoday.com (inglise keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  10. Tuuli Aug (21. juuli 2008). "Venemaa korraldab Eurovisiooni Moskvas". Eesti Päevaleht Online (eesti keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  11. "Eurovision Song Contest 2009". esckaz.com (inglise keeles/vene keeles).{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  12. Eveli Rebane (18.05.2009). "Eesti žürii: olime kindlad, et Norra võidab". Õhtuleht.