Snelli tiik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Šnelli tiik)
Snelli tiik
Snelli tiik 2018. aasta suvel, vasakul Patkuli reduudi muldkehand

Snelli tiik (varem ka Schnelli tiik, Šnelli tiik, Vallikraav, Patkuli tiik, Patküla kraav, Patkuli kraav; saksa keeles Patkuls-Wallgraben, Wallgraben) on Toompea lossi kaitserajatisest (vallikraavist) moodustunud kunstlik veekogu (tiik). See asub Tallinnas Toompargis. Vahel võidakse seda pidada n-ö Tallinna esindustiigiks.

Snelli tiik Tallinnas

Snelli tiik asub Tallinna Kesklinna linnaosas Vanalinna asumis ning jääb Toompea kõrgendiku, Falgi tee, Toompuiestee ja Nunne tänav vahele. 1960. aastail oli Snelli tiigi Nunne tänava poolses osas liuväli, mille riietusruumina kasutati sealsamas tiigi otsal asuvat puithoonet.

Vaade tiigiservalt Toompea poole

2007. aasta 15. septembril toimus heategevuskampaania "AWARE 2007",[1] mille raames peeti üritust "Snelli tiik puhtaks!".

Tiigi pindala on 1 ha ja ümbermõõt 1030 m.[2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tiik on moodustunud Toompea linnust ümbritsenud vallikraavist, mis kujundati 19. sajandil pärast Tallinna kindluse sõjalise tähtsuse kaotamist Tallinna vanalinna ümbritseva parkide ja haljasalade osaks.

Nime on tiik saanud 19. sajandi Johan Schnelli[3] järgi, kellel oli praeguse Toompuiestee ja tiigi vahel maja. Algselt kutsuti seda Patkuli kraaviks, kuna selle kaldal asus Patkuli reduut. Reduut oli oma nime saanud viimase Rootsiaegse asekuberneri Dietrich Patkulli järgi, Kui aga Schnell aastal 1868 ostis sealse maatüki ja rajas sinna oma maja ning aiandi, hakati Patkuli kraavi nimetama Schnelli tiigiks. Johann Schnell pidas aiandusäri Vaksali puiestee ääres kuni oma surmani 4. juunil 1890. aastal. Maatükk oli Schnellide valduses aastani 1904.[4]

1939. aastal nimetas Tallinna linnavolikogu Schnelli tiigi ümber Toomtiigiks.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]