Čyrvonaja Słabada

Allikas: Vikipeedia
Čyrvonaja Słabada

valgevene Чырвоная Слабада Čyrvonaja Słabada
vene Красная Слобода Krasnaja Sloboda

Elanikke 5190 (2013)

Koordinaadid 52° 51′ N, 27° 9′ E
Čyrvonaja Słabada (Valgevene)
Čyrvonaja Słabada
Čyrvonaja Słabada

Čyrvonaja Słabada (kasutusel on ka nimekujud Tšõrvonaja Slabada ja Krasnaja Slabada (Красная Слабада), vana nimega Vyzna) on alev Valgevenes Minski oblastis Salihorski rajoonis. Alev on Čyrvonaja Słabada külanõukogu halduskeskus.

Alevis tegeletakse metsandusega ja töödeldakse puitu, seal on ka toiduainetööstus. Alevi lähedal asuvas veehoidlas kasvatatakse kala (latikat, haugi, karpkala). Suurimaks vaatamisväärsuseks on XIX sajandi lõpus ja XX sajandi alguses ehitatud mõisakompleks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asulat on esimest korda mainitud XVI sajandil. Toona kandis see nime Vyzna (Вызна) ja oli toona osa Słucki vürstiriigist, mis kuulus Olelkowiczitele, aastast 1612 aga Radziwillidele. Toona oli Vyzna juba alev. XVIII sajandil ehitati sinna katoliku kabel.

Poola jagamisel läks Vyzna aastal 1793 Venemaa koosseisu. Seal kuulus Vyzna Minski kubermangu. Alev läks koos ümbruskonna asulatega XIX sajandi alguses Wittgensteinide valdusse, hiljem aga kuulus Hohenlohedele. XIX sajandi lõpus oli seal kaks sünagoogi ja viis poodi.

1918. aastal hakkas Vyzna kuuluma Valgevene Rahvavabariiki. Aastal 1920 toimus linnas ülestõus seal võimul olnud bolševike vastu. Selles osalejad soovisid uuesti asutada Valgevene Rahvavabariigi. Halvasti relvastatud ülestõusu surus Punaarmee detsembriks julmalt maha. Aastal 1923 nimetati Vyzna ümber Čyrvonaja Słabadaks.

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

  • Bronisław Zaleski – poola kunstnik
  • Mihhail Zapol – Nõukogude arhitekt
  • Mikałaj Čadovič – Valgevene ulmekirjanik

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]