Superriigid

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Üliriik)

Superriikideks (ka üliriigid) on nimetatud riike, mis kõige enam mõjutavad maailma poliitikat ja majanduselu.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesena kasutati seda mõistet Teise maailmasõja järel USA, Suurbritannia (Briti impeerium) ja NSV Liidu kohta. Kahe esimese riigi ja nende liitlaste vastasseisu NSV Liidu ja ta liitlastega nimetati külmaks sõjaks. Briti impeeriumi lagunemise tõttu kaotas Suurbritannia oma superriigi staatuse. NSV Liidu lagunemisega 1991. aastal kadus veel üks superriik. Seejärel omas Euroopas suurima poliitilise rolli Euroopa Liit, millega 20. sajandi lõpus hakkasid liitumisläbirääkimisi pidama ka mitu varem NSV Liidu mõjusfääris olnud riiki.

1980. aastatel hakkas majandusliku superriigina esile kerkima kiire majanduskasvuga Jaapan, mis oli pärast 1997. aastal üle elatud majanduskriisi tagaplaanile jäänud.

Tagantjärele on nimetatud superriikideks ka Vana-Egiptust, Rooma impeeriumi, Vana-Hiinat, Pärsia impeeriumi, mongolite impeeriumi ja ka Adolf Hitleri aegset Saksamaad.

21. sajandi superriigid[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriigid on üks NATO juhtriike nii sõjaliselt kui ka poliitiliselt. USA dollar on tähtsaim rahvusvaheline valuuta.

Euroopa Liit on poliitilise ja majandusliku riikide ühendusena suurima SKT-ga maailmas. Samas peavad (või on alustamas) liitumisläbirääkimisi veel mitu riiki. Pärast ühisraha euro kasutuselevõttu on see saavutanud olulise rahvusvahelise valuuta staatuse. Suurimaks Euroopa Liidu eksistentsiaalseks probleemiks on strateegiliste loodusvarade nappus.

Hiina Rahvavabariik on suurima rahvaarvuga riik maailmas. Suurim tarbekaupade tootja maailmas. HRV on kasvava poliitilise mõjuvõimuga riik maailmas.

Venemaa on suurima territooriumiga riik maailmas. Olles olnud NSV Liidu juhtiv liiduvabariik, ei suutnud ta 1990. aastate "emamaa" superriigi staatust säilitada. Väga suurte riikide sekka tuli Venemaa tagasi 21. sajandi esimestel aastatel, kui president oli Vladimir Putin. NSV Liidu lagunemisejärgse Venemaa ambitsioon on NSV Liidu aegse mõjuvõimu taastamine.

India on kiire majanduskasvuga, kuid väga ebaühtlaselt arenev suurriik. Elanike arvu poolest teine riik maailmas. Kui India ei suuda saavutada globaalselt tähtsa riigi rolli, siis vähemalt Aasias on ta suure mõjuvõimuga riik.

Kas mõni riik on nimetamata?[muuda | muuda lähteteksti]

Brasiilia on Lõuna-Ameerika suurim riik. Elanike arvult 5. kohal maailmas. Loodusvarade poolest rikkamaid riike. Võib omada potentsiaali tulevikus tõusta superriikide sekka.

Kanada on rikkalike loodusvaradega ja üks suurema sisserändega riike maailmas. Praegu on ta suuresti naabri USA ja Euroopa Liidu mõju all (assotsiatsioonileping Euroopa Liiduga). Elanike arvu kasvades ja "iseseisvumise" ambitsiooni tekkides on potentsiaali tõusta superriikide sekka.

ASEAN on Kagu-Aasias tegutsev poliitiline riikide liit, kus elab 575,5 miljonit (2007) inimest. Nende ambitsioon on luua samasugune mõjuvõimas ühendus nagu on Euroopa Liit. Suurimaks probleemiks on omavahelised vaidlused ja ebaühtlane arengutase. Kui nad oma probleemidest üle saavad, on potentsiaali tõusta superriigi staatusse.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]