Óscar de la Renta

Allikas: Vikipeedia
Óscar de la Renta
Sünninimi Óscar Arístides de la Renta Fiallo
Sündinud 22. juuli 1932
Santo Domingo,
Dominikaani Vabariik
Surnud 20. oktoober 2014
Kent, Connecticut,
Ameerika Ühendriigid
Rahvus Dominikaani Vabariik Dominikaani
Ameerika Ühendriigid Ameerika
Brändi nimi Oscar de la Renta
Koduleht www.oscardelarenta.com

Óscar Arístides de la Renta Fiallo (22. juuli 1932 Santo Domingo, Dominikaani Vabariik20. oktoober 2014 Kent, Connecticut, Ameerika Ühendriigid), tuntud ametialaselt kui Oscar de la Renta, oli üks maailma tuntumaid moeloojaid.

Elutee[muuda | muuda lähteteksti]

Óscar de la Renta sündis 22. juulil 1932 Dominikaani Vabariigis Santo Domingos seitsmelapselises peres ainukese pojana. Ta ema Carmen María Antonia Fiallo oli Dominikaani päritolu ja isa Óscar Avelino de la Renta Puerto Rico päritolu. Perekond oli mõjukas.

De la Rentat kasvatati katoliiklikus vaimus. 18-aastaselt suundus ta Hispaaniasse Madridis asuvasse San Fernando kuninglikku akadeemiasse maalimist õppima. Lisaraha teenimiseks tegi ta ajalehtedesse ja moemajade jaoks moejoonistusi.

1956. aastal nägi USA suursaadiku John Davis Lodge’i abikaasa Francesca Lodge ta kleidikavandeid ning palus oma tütrele kleidi luua. Kleit jõudis sama aasta ajakirja Life esikaanele.[1] De la Rentas tekkis moe vastu huvi ning ta hakkas koostööd tegema mõjukamate Hispaania moemajadega. Ta kohtus tollase Hispaania tuntuma moekunstniku Cristóbal Balenciagaga, kellest sai ta mentor.[2] 1961. aastal suundus de la Renta Pariisi, et jätkata Antonio del Castillo käe all Lanvini moemajas.

1963. aastal liitus de la Renta Ardeni moemajaga New Yorgis ning 1965. aastal Ameerika moemajaga Jane Derby. Sama aasta augustis, pärast Derby surma asus ta seda juhtima. 1960. aastatel sai ta rahvusvaheliselt tuntuks kui üks moedisainereid, kes riietas Jacqueline Kennedy. 1977. aastal tuli de la Renta välja oma parfüümiga "Oscar", millele lisandusid hiljem aksessuaarid ja kodukaubad.

Aastatel 19932002 aastal disainis de la Renta kõrgmoekollektsiooni Balmaini moemajas ning oli esimene Dominikaani päritolu moelooja Prantsusmaa moemajas. 2006. aastal keskendus Oscar de la Renta bränd pulmamoele.

2006. aastal diagnoositi de la Rental vähk. Ta suri 20. oktoobril 2014 oma kodus Ameerika Ühendriikides Connecticuti osariigis Kentis 82 aasta vanuses.

Oscar de la Renta nimeline moemaja jätkab ka praegu avaliku elu, teiste seas filmitähtede ja kuningapere liikmete riietamist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Cathy Horyn, Enid Nemy (20. oktoober 2014). "Oscar de la Renta, Who Clothed Stars and Became One, Dies at 82". The New York Times. Vaadatud 15. märtsil 2021.
  2. Rosemary Feitelberg (7. november 2013). "Oscar de la Renta Sits for Q&A at the Design Leadership Summit". wwd.com. Vaadatud 15. märtsil 2021.