'Ndrangheta

Allikas: Vikipeedia
'Ndrangheta
'Ndrangheta struktuur
Asutamiskoht Calabria, Itaalia
Tegutsemisaastad 1890ndad-
Tegutsemisala Itaalia, Saksamaa, Hispaania, Slovakkia, Holland, Kosovo, Albaania, Suurbritannia, Põhja-Aafrika, Lõuna-Aafrika Vabariik, Brasiilia, Boliivia, Peruu, Colombia, Argentina, Venezuela, Kanada, Mehhiko, USA, Austraalia, Uus-Meremaa
Liikmete päritolu Calabrialased
Liikmete arv u 6000
Kuritegevuslik tegutsemisala kupeldamine, narkokaubandus, kelmused, liigkasuvõtmine, relvakaubandus, rahapesu, kindlustuspettused, korruptsioon, väljapressimised, mõrvad, poliitiline korruptsioon, palgamõrvad, röövid, vandenõud, jäätmemajandus
Liitlased Camorra, Sitsiilia, Ameerika, Albaania ja Vene maffia, Ladina-Ameerika narkokartellid (nt Los Zetas)

'Ndrangheta [ndr'angeta] (ka Famiglia Montalbano[1], Onorata società, Picciotteria[2], la Santa) on Calabria organiseeritud kuritegevuse (maffia) organisatsioon.

Tähtsus[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeval peetakse 'Ndranghetat Itaalia kõige ohtlikumaks kuritegelikuks organisatsiooniks[2][3] ning üheks vägevamaks kuritegelikuks organisatsiooniks maailmas.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Nime päritolu on ebaselge. Arvatakse, et see tuleneb kreeka sõnast andragathia 'mehisus' või andragathos 'mehine'.

Suurus ja struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Korrakaitsejõudude andmetel tegutseb Calabrias praegu umbes 155 kohaliku klanni[4][5] (cosca (sitsiilia murdes 'artišokk', solidaarsuse sümbol) ehk 'ndrina), kuhu kuulub umbes 6000 kurjategijat, kes peaaegu alati on omavahel sugulussidemetes.

Eurispesi 2008. aasta raporti järgi on 'Ndrangheta käive 44 miljardit eurot[6].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

'Ndrangheta hakkas Calabrias kujunema peagi pärast Itaalia ühendamist 1861. aastal vastukaaluks põhjast peale tulevale rikkale klassile. Organisatsiooni rajasid 19. sajandil mässajad Plati ja San Luca linnas.

Pärast Teist maailmasõda kogus 'Ndrangheta jõudu salakaubandusega, 1970. aastail läksid moodi inimröövid ja lunaraha, mis omakorda investeeriti uimastikaubandusse.

Levik[muuda | muuda lähteteksti]

'Ndrangheta juured on Itaalias Reggio Calabria provintsis. Ta on tugev ka Vibo Valentia, Catanzaro ja Crotone provintsis, vähemal määral Cosenza provintsis.

'Ndrangheta tegutseb Euroopas, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas ning Austraalias, seda peetakse Euroopa võimsaimaks maffiaorganisatsiooniks.

'Ndrangheta on Euroopa kokaiinikaubanduses üks tähtsamaid gruppe, mille osatähtsus ületab isegi Colombia uimastikartellide oma. Ta on osa sellest ärist üle võtnud Cosa Nostralt, mis sattus 1990ndatel suure surve alla. Tähtsad tuluallikad on ka relvakaubandus, rahapesu ja väljapressimine.

Võrreldes Cosa Nostraga rajaneb liikmesus suuremal määral veresugulusel. Liiget nimetatakse 'ndrinu, klanni 'ndrina. Veresuguluse tõttu on ka reetmist vähem. Seni on politseiga koostööd teinud 157 liiget (Sitsiilias seevastu umbes 390).

Erinevalt püramiidstruktuuriga Sitsiilia maffiast Cosa Nostrast, kus on olemas pealik ehk capo, pole ’Ndranghetal selget liidrit. 'Ndrangheta struktuur on perekonnapõhine, mis ühest küljest teeb politseile raskeks maffiasse sisse imbuda, teisalt aga on veritasu tõttu raske kustutada vaenutsevate perekondade võitlust. Siiski on aga mõni perekond nii-öelda peamine ning selleks peetaksegi just San Luca omasid – Strangio-Nirta ja Pelle-Romeo klanne[7].

Tsitaat[muuda | muuda lähteteksti]

„Ta on nähtamatu nagu kuu teine külg.“

Julie Tingwall[8]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]